Циркониеви корони и мостове – “Диамантен” блясък и лукс

Благодарение на отличните му биологични характеристики, цирконият е предпочитан материал за възстановяване на зъбите.

Те са много естетични поради добрата светлопропускливост, отсъствието на метал в конструкцията и липсата на нежелания синиьо-сив метален цвят на венеца, който много често прозира при металокерамичните конструкции.

След 1990 той все повече се използва в стоматологията, благодарение на своите характеристики:

– изключително устойчив на счупване
– възстановяване на зъбите без метал
– добра биосъвместимост
– пропуска светлината
– без тъмни ивици

Поради лесния начин за боравене с циркониевия диоксид, като традиционното циментиране /гласиономер или фосфатен цимент/, отличната му биосъвместимост и ниска топлопроводимост, циркониевият диоксид е най-подходящият елемент за съвременното възстановяване на зъбите.

Прозрачността на циркония благоприятства естетичния и естествен вид на зъбните корекции. Тези характеристики се допълват от възмойността за оцветяване на коронките с 16 различни цветни течности.

Циркониевите корони и мостове се произвеждат  по CAD/CAM технология. CAD/CAM представляват две отделни програми  които са взаимно свързани. В CAD програмата  се извършва компютърното сканиране на модела и последващото го цифрово моделиране и получаване на 3D виртуален модел. Полученият виртуален 3D модел се прехвърля в CAD програмата, където се извършва “превръщането” му в цифрички и буквички  и от там – в G-кодове, които командват машината за изрязване на циркониевия оксид.