Ботокс – НОВО – лечение на бруксизъм

Какъв е механизмът на действие на ботулиновия токсин?
Ботулиновият токсин е невротоксин. Той блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре.
Много интересни, но все още не достатъчно изяснени са и данните за обезболяващата способност на БТ. При пациенти с мигрена много често прилагането на БТ води до изчезване на мигренозните пристъпи по време на действието му.

Колко време трае ефектът?
Първите промени се отчитат на 72-я час. Максималният ефект е след 14 дни, а продължителността на ефекта е 4-6 месеца.
Повторно инжектиране може да се направи в рамките на първите 14 дни при необходимост от корекция, а след това най-рано след 2 месеца. Следваща апликация на БТ се прави след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава на 8-12 месеца.

Как да преценя кога да дойда за следваща процедура?
С течение на времето активността на токсина се изчерпва и видът на бръчките се възстановява до степен, близка на първоначалния вид. Предимството на БТ е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бразди не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.
Повторно и поредно инжектиране на БТ може да се направи винаги, когато прецените, че състоянието на бръчките не е задоволително, т.е 1-2 или 3 пъти в годината, както и просто преди специален за Вас повод.

Колко дълго (години) мога да си слагам БТ?
Няма ограничение в броя на терапевтичните процедури с БТ. Обикновено след 6-8 апликации вече имате добре съхранен вид на мимическите бръчки и могат да минат години преди да предприемете следващи стъпки в грижата за красотата и здравия вид  на лицето.

Какво трябва да правя след това?
Препоръчва се да свивате и разпускате мимическите мускули, като правите съответната гримаса в рамките на 2-3 часа след процедурата. Това спомага за по-равномерното и цялостно разпределение на активното вещество в инжектирания мускул.

Какво НЕ трябва да правя след процедурата?
Не трябва да масажирате и натискате инжектираните места. Да не се поставят активни козметични продукти – кремове, гелове, маски, както и да не се предприемат козметични процедури  – пилинг, масаж на лице поне за 72 часа.